twitter
rss

У свету књига се издвојила једна књига. Књига која није приказана у довољној мери у медијима. Књига која тихо говори гласне речи. Књига која чува све оно што се налази у народној традицији. Књига која чува породично огњиште. Књига која говори у име свих оних који су преносили традицију са колена на колено. Значај ове књиге лежи у чињеници да је она много више од обичне књиге. То је књига која препознаје значај крсне славе за наш народ. Данас имам прилику да вам представим даму која стоји иза поклон_књигe и која зна значај крсне славе за све нас, а посебно за оне који наслеђују све оно што је најлепше од нас.

  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Аутор и оснивач странице поклон_књиге је Јована Кнежевић, а њен отац, Тешо Кнежевић, је тај који се бави израдом уникатних славских књига, флаша, свећњака и сл. Тешо Кнежевић је сликар и фотограф, а свој дар и уметничку црту је преточио у израду разних сувенира који му уједно представљају и хоби и посао у коме ужива.

Поклон_књиге су настале пре нешто више од десет година, сасвим случајно. Прво је почела израда славских флаша, из чисте жеље да украсимо сопствене флаше, а касније, након много лепих коментара и распитивања, увидели смо да би то могло и да се прави за пријатеље, и на крају да се прави за продају. Затим су након годину дана на ред дошле и књиге које се комбинују са флашама. Идеја је да оне симболишу Библију и крсну славу, да се попут обичаја преносе са колена на колено.
  • Ко Вам помаже у изради сваког од чудеса, обзиром да је сваки уникатно дело? Шта се све налази у Вашој понуди?
У изради наших "чудеса" учествује цела породица, свако доприноси на свој начин, с тим што највећи део обавља Тешо. У понуди су славске књиге, флаше, свећњаци, осликане флаше, слике, а у последње време правимо и књиге и флаше са сликама по избору. Дакле, наше књиге осим што су јединствен поклон за славе, такође могу бити поклон за разне друге прилике попут рођендана, венчања или једноставно кад желите неког да обрадујете.

Наши производи су намењени апсолутно свима који воле и цене ручни рад и уметност. Од најмлађих до најстаријих. За нас је време и простор релативна ствар. Важно је да научимо да ценимо оно што су „наши стари“ оставили нама у наследство.
  • Којим темама се баве поклон_књиге? Шта Вас мотивише? Где налазите инспирацију?
Поклон_књиге се првенствено баве темама као што су славе, празници и сл. Инспирацију и мотивацију проналазимо у свакодневном животу, у природи и њеној лепоти, трудећи се да пренесемо и дочарамо њену лепоту користећи углавном боје и мотиве који то верно описују.
  • Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на производе поклон_књиге? Позитивни/негативни коментари.
До сада смо имали веома лепа и пријатна искуства са свима, а поготово са најмлађима. Тачније, имали смо неколико изложби које су биле намењене ђацима и који су имали само лепе коментаре и били су одушевљени нашим рукотворинама. Такође их често занима како је шта направљено, од чега, колико времена треба за израду итд.
  • Да ли сматрате да је у данашње време тешко подсетити људе на срећу? На детињство? На машту?
Људи данас живе брзо, што можемо сами приметити, али је проблем у томе што стално читамо и слушамо о брзом животу. То их на неки начин спутава у томе да маштају, да се опусте и буду истински срећни. Брзина живота није мерило за срећу. Срећа захтева да станемо и уживамо у ономе што нам се дешава.

  • Значај крсне славе за једну породицу.
Крсна слава представља празновање свеца који се сматра заштитником породице и нешто што првенствено треба да окупи породицу и подсети их на то колико је вера важна. Наравно, што се каже, сто села сто адета, тако је и обележавање крсне славе различито и сви се придржавају неких својих обичаја, али оно што је најважније је да породица тај дан проведе у миру и срећи уз вино, колач, жито и свећу.

  • Да ли деца данашњице знају да маштају? Како им поклон_књиге помажу у томе? На који начин инспиришете?
У данашње време, децу је јако тешко подстаћи на маштање, јер су заокупљени технологијом. Све мање испољавају своју креативност и све мање употребљавају машту, што по неком нашем мишљењу не доводи до правог задовољства и среће. Генерално и деца и одрасли у данашњем времену су заборавили да користе машту како би се макар на трен искључили из свакодневних проблема и ситуације. Наши производи су много пута подстакли првенствено оне најмлађе да се опробају у изради свакаквих сувенира. Видимо истинску срећиу око нас и то је оно што је најважније. Срећа се не може пронаћи нити купити. Срећа је оно што видимо у очима наших најмлађих.
  • Како деци данашњице пренети вредности које се преносе са колена на колено?
Децу данашњице треба подстаћи да поштују и одржавају традицију и обичаје од давнина кроз свакодневни живот. Потребно је да осете ту неку драж и чар традиције како би и сами били спремни да је одржавају.
  • Шта је то што повезује једну породицу?
Породицу могу повезивати многе ствари, почев од заједничког начина живота, услова, дома, као и крсне славе. Начин васпитавања и моралне вредности које се негују су такође веома битне и значајне у оквиру једне породице. Оно што једну породицу повезује је управо оно што је чини посебном и јединственом.
  • На који начин можемо доћи до производа поклон_књиге? Ваш контакт, цена?
До поклон_књига можете доћи до истоимене странице на инстаграму и фејсбуку где можете видети наш асортиман, цене и тамо нам се можете обратити за више детаља и информација.
  • Планови за даље?
Наши планови су да што више људи сазна за наше производе и да усрећимо што је више могуће њих. Такође, планирамо и да проширимо асортиман, јер имамо пуно нових идеја и замисли, па би било лепо спровести их у стварност.

П.С. Постоје људи који јесу људи. Препознајем те људе. У свим световима којима нисам корачала. Једноставно су другачији. Знају да препознају праве вредности, знају да поштују земљу своју, дедове своје, име своје... Саветујем и вама да погледате око себе. Наићи ћете на себи сличне ма где год да се налазили. Препознаћете тај осмех, ту жељу за давањем без икаквих очекивања, гостопримљивост, добродушност. Препознаћете ту Душу. Препознаћете тог човека који јесте Човек. Препознаћете некога који као и Ви тражи своју изгубљену земљу. Али не треба више трагати. Важно је сте сада ту где јесте- са својом породицом. Можда смо изгубили битку за своју земљу, али рат за своје огњиште нисмо. Зато љубимо земљу своју, чувајмо огњиште своје. Јер где огњиште гори- ту се налази породица. Где огњиште гори- ту гори и љубав према завичају.

Наш дом је наша земља, а она је на небу.
Наш дом је, дакле, небо. А оно је у свемиру.
Наш дом је, дакле, васиона. А она је у нашој глави.
Значи да ми немамо другог завичаја- сем нас самих.

Тренутак када то схватите све постаје мање важно. Куда? Зашто? Како? С ким? Више питања неће постојати. Оставили сте свој печат. Остаће само жар на коме ће будућа покољења препричавати приче о једној земљи на брдовитом Балкану. О осећали изгубљено а пронашли себе. О људима који оставили све иза себе и кренули путевима којима се ређе иде. Онима који су препознали човечанство у човеку, људско у људима. Онима који и даље љубе земљу своју, чувају огњиште своје.
П.С.С. Хвала драгом тиму оца и ћерке на дивном поклону који ће остати део породичне традиције. 

Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар